Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Απάνω Μεριά

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά γεννήθηκε το 2015 μέσα από μία ανοιχτή συνέλευση πολιτών της Σύρου, η οποία αναγνώρισε την ανάγκη αποτροπής της υπέρμετρης ανάπτυξης μέσω της ενθάρρυνσης ήπιων δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στις προστατευόμενες περιοχές του νησιού (Natura 2000).

Ιδρύθηκε το 2017, με σκοπό την ανάδειξη, προστασία και διατήρηση του Βόρειου τμήματος του νησιού (Απάνω Μεριά) και στηρίζει τις ενέργειες του Δήμου για την προώθηση του γεωτουρισμού. Εργάζεται για την ενίσχυση των βιώσιμων δραστηριοτήτων του τοπικού πληθυσμού, όπως η πρωτογενής παραγωγή και η ανάπτυξη μορφών τουρισμού που σέβονται τον τόπο και τους κατοίκους του (πχ περιπατητικός, περιβαλλοντικός, γεωλογικός, αρχαιολογικός, αγροτικός τουρισμός, αναρριχήσεις, οι καταδύσεις).

Η ΚΟΙΝΣΕΠ σήμερα απαρτίζεται από 28 μέλη-συνεταιριστές και απασχολεί 4 εργαζόμενους-μέλη. Διοικείται Δημοκρατικά πενταμελή διοικούσα επιτροπή. Μέχρι σήμερα, η ΚΟΙΝΣΕΠ έχει καταφέρει να κινητοποιήσει και να ενημερώσει δεκάδες πολίτες για τα ζητήματα της προστατευόμενης περιοχής και της γεωλογικής σημασίας της Σύρου μέσα από πληθώρα εκδηλώσεων, ημερίδων και συνελεύσεων.

Το 2018 πραγματοποιήσε μελέτη αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε τρία μονοπάτια στην Απάνω Μεριά της Σύρου, η οποία δωρήθηκε στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για να την αξιοποιήσει κατά την υλοποίηση του προγράμματος για τη δημιουργία Γεωλογικού Εκθετηρίου και εφαρμογής Γεωδιαδρομών (geopaths). Επίσης, η ΚΟΙΝΣΕΠ έχει δημιουργήσει ένα μικρής κλίμακας, φορητό εργαστήριο ανακύκλωσης και επαναχρήσης πλαστικού (Precious Plastic) το οποίο λειτουργεί από το 2019 με εργαστήρια δημιουργίας αντικειμένων και εκπαιδευτικά δρώμενα.

Το 2020 ξεκίνησε η λειτουργία και του e-shop μας, όπου μπορεί κανείς να βρει προϊόντα που προωθούν την Απάνω Μεριά, καλλυντικά με αλόη βέρα Σύρου, προϊόντα της ΒΙΟΜΕ και πολλά άλλα.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ κάθε χρόνο πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, εκθέσεις κ.α.) και δραστηριότητες περιβαλλοντικής προστασίας (καθαρισμοί, εκπαιδεύσεις, σεμινάρια) στην Απάνω Μεριά αλλά και στο υπόλοιπο νησί.

Φέτος η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά ξεκινά ένα νέο εγχείρημα με πολύ χαρά και ενθουσιασμό, και στόχο την δημιουργία ενός αντιπαραδείγματος επισκεψιμότητας στις Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα, δημιουργεί ένα πρόγραμμα έρευνας και εθελοντισμού εστιασμένο στην προστατευόμενη περιοχή της Απάνω Μεριάς. Ένας από τους πιο μακροπρόθεσμους στόχους του προγράμματος είναι να αρχίσει να συγκροτείται μια βάση επιστημονικών δεδομένων μιας πληθώρας πεδίων, για την προστατευόμενη περιοχή (πχ. χλωρίδα, πανίδα, λαογραφία, πεζοπορικές Διαδρομές, πλαστική ρύπανση, ανθρώπινες δραστηριότητες, χρήσεις γης κ.α.), η οποία θα είναι ανοιχτής πρόσβασης για όποιον θέλει να την χρησιμοποιήσει για την έρευνά του.

Ταυτόχρονα, ενόψει της ταχύτατης επέκτασης του μοντέλου του μαζικού τουρισμού στη Σύρο, που παρατηρείται εντονότερα κάθε χρόνο, στόχος της ΚΟΙΝΣΕΠ είναι να διασφαλιστεί η διατήρηση της Απάνω Μεριάς, η οποία είναι προστατευμένη περιοχή με δύο καθεστώτα προστασίας και περιλαμβάνει έναν αρχαίο οικισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ. ώς ένα μέρος ανέγγιχτο από το μαζικό τουρισμό όπου θα λαμβάνουν χώρα μόνο ήπιες και βιώσιμες δραστηριότητες οι οποίες θα προστατεύουν και θα αναδεικνύουν τα μοναδικά του χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος δημιουργήθηκε μια ερευνητική βάση, έναν χώρο δηλαδή που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για στέγαση, χώρο εργασίας, διατροφής και ξεκούρασης για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στα προγράμματα της ΚΟΙΝΣΕΠ. Ο χώρος θα λειτουργεί και ως co-working space.

Με τη στήριξη του οργανισμού Co-Fund πλέον η ερευνητική βάση είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους της επισκέπτες.

Σχετικές Αναρτήσεις