7 Corfu Meals / 7 Γιόματα τση Κέρκυρας

Ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων “7 Corfu meals – 7 γιόματα τση Κέρκυρας” είναι ένα εγχείρημα στα πλαίσια του νόμου για την Κοινωνική Οικονομία – ο πρώτος στην Κέρκυρα- και ήρθε σαν αποτέλεσμα από τη μια της σταθερής άποψης των μελών του, πως η δύναμη βρίσκεται στην ομάδα και στην αξία του να μοιράζεσαι και να δουλεύεις από κοινού για οράματα και στόχους που θα φέρουν καλά αποτελέσματα για τους πολλούς  κι από την άλλη, της πραγματικής ανάγκης για ένα σταθερό εισόδημα που θα το καθορίζει μόνο η εργασία των μελών του και όχι η ηλικία τους, το επίπεδο μόρφωσής τους ή η προσωπική και οικογενειακή κατάσταση του καθένα.  Όπως ακριβώς, δηλαδή, αναφέρεται και στο καταστατικό του Συνεταιρισμού μας, σκοπός του είναι η από κοινού εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών μέσα από την διαμόρφωση ισότιμων σχέσεων παραγωγής, τη δημιουργία θέσεων σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας και τη συμφιλίωση προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Αυτό που κινητοποίησε εξαρχής τα μέλη του Συνεταιρισμού ήταν η δυνατότητα από τη μια να προσφέρουμε στους ντόπιους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού καλομαγειρεμένο φαγητό, βασισμένο και σε παραδοσιακές κερκυραϊκές συνταγές που μάθαμε από γονείς και παππούδες μας, με ποιοτικές πρώτες ύλες και σε προσιτές τιμές κι από την άλλη η ανάγκη για ένα μικρό παντοπωλείο που θα εξυπηρετεί τον κόσμο της περιοχής μας για  τις καθημερινές του ανάγκες, καθώς το σημείο στο οποίο έχουμε την έδρα μας δεν βρίσκεται κοντά στην πόλη ή σε κεντρικό τουριστικό σημείο του νησιού μας.

Στην προσπάθεια για ποιοτικές πρώτες ύλες επιδιώκουμε την συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, με την προϋπόθεση πως χρησιμοποιούν ήπιες μορφές παραγωγής μακριά από τοξικά φυτοφάρμακα ή άλλες επιβαρυντικές για την υγεία ουσίες. Συνεργαζόμαστε επίσης με ντόπιους  παραγωγούς μελιού, γλυκισμάτων, ζυμαρικών και αναψυκτικών.

Παράλληλα, ως μια πιο ιδιαίτερη κοινωνική συνεισφορά, ο Συνεταιρισμός  μας προσπαθεί να περάσει στους πελάτες του- και όχι μόνο- την καταλυτική ιδέα της αειφόρου ανάπτυξης και την ανάγκη της προστασίας του Περιβάλλοντος μέσα από την ανακύκλωση, την χρήση προϊόντων που δεν ρυπαίνουν και την νοοτροπία της λελογισμένης χρήσης.  Ο Συνεταιρισμός μας ανακυκλώνει χαρτί, πλαστικό και καπάκια κατά το μεγαλύτερο μέρος, ενώ   πρόσφατα, μέσω του Δήμου, εφοδιάστηκε με κομποστοποιητή για τα οργανικά υπόλοιπα από το μανάβικό μας. Διαθέτουμε επίσης κάδο ΑΦΗΣ για την ανακύκλωση μπαταριών.

Ο σημαντικός κοινωνικός ρόλος που έχει να παίξει ο Συνεταιρισμός για την ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησής του  είναι  και ένα κύριο χαρακτηριστικό που τον διαφοροποιεί από άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις. Αυτό φάνηκε πιο έντονα κατά τα χρόνια  της πανδημίας, καθώς βοηθήσαμε πολύ και με διάφορους τρόπους  συμπολίτες μας που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν για τα απαραίτητα της κάθε μέρας και κυρίως ηλικιωμένους.

Το βασικό μας πρόβλημα εδώ και 4 χρόνια είναι το ότι , λόγω έλλειψης όλων των απαραίτητων κεφαλαίων για να λειτουργήσουμε πλήρως και με την κουζίνα μας, ξεκινήσαμε  να λειτουργούμε μόνο με το παντοπωλείο, περιμένοντας το καλοκαίρι του ‘19 τις επιχορηγήσεις των φορέων ΚΑΛΟ που ήταν αποφασισμένες ήδη. Δυστυχώς, όλα αυτά πάγωσαν, ενώ τα επόμενα χρόνια έγινε ακόμη δυσκολότερη έως αδύνατη η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.  Σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, η βοήθεια που πήραμε από την Co-Fund μπορεί να χαρακτηριστεί ως «φιλί ζωής» χωρίς καμία υπερβολή, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε έστω και μερικώς τον τομέα του φαγητού και να τονώσουμε το παντοπωλείο μας, ώστε να αυξήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τα έσοδα μας και να προχωρήσουμε τα σχέδιά μας. Είμαστε ευγνώμονες, πραγματικά!

Μέσα από αυτά κι άλλα που ελπίζουμε να έρθουν στην πορεία, οραματιζόμαστε να γίνει ο Συνεταιρισμός μας ένα σημαντικό σημείο αναφοράς της περιοχής  αλλά  και του νησιού μας για την οικονομική  ανάπτυξη, καθώς και την κοινωνική του συνεισφορά.