Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ιστία Αιγαίου

Η ΚοινΣΕπ Ιστία Αιγαίου ιδρύθηκε το 2019 με όραμα την ολιστική προσέγγιση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών του Αιγαίου. H αποστολή μας είναι η πλεύση προς μια μπλε οικονομία που δεν εξαρτάται από ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Οι τρόποι που το επιχειρούμε είναι:

– Με την ιστιοπλοϊκή μεταφορά αγροδιατροφικών προϊόντων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

– Με την ανάπτυξη και την προώθηση του ήπιου γαστρονομικού τουρισμού σε συνδυασμό με την ιστιοπλοΐα.

– Με την έρευνα και την καινοτομία στις θαλάσσιες μεταφορές.

Οι δύο κύριες δράσεις μας που συνδυάζουν τα παραπάνω είναι το Aegean Cargo Sailing και η SailMed.

To Aegean Cargo Sailing αφορά το γύρο 22 νησιών του Αιγαίου, κατά τη διάρκεια του οποίου μεταφέρουμε οικολογικά προϊόντα σε ένα δίκτυο περίπου 60 παραγωγών και 20 καταστημάτων και εστιατορίων. Τα προϊόντα του δικτύου φέρουν ειδική σήμανση ώστε να αναδεικνύεται η οικολογική τους αξία και διατίθενται σε ειδικά stand στα σημεία πώλησης. Παράλληλα ταξιδεύουν μαζί μας επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι χρηματοδοτούν το εγχείρημα ενώ βιώνουν μια μοναδική γαστρονομική ιστιοπλοϊκή περιπέτεια.

Η Sailmed αφορά τη μεταφορά και προώθηση εκλεκτών προϊόντων του Αιγαίου προς την Ιταλία σε συνεργασία με το διεθνές κίνημα Slow Food και τις τοπικές κοινότητες. Κάποια από τα προϊόντα φτάνουν μέχρι την Ελβετία, τη Γαλλία και τη Γερμανία με ηλεκτροκίνητα μέσα.

Στον τομέα της καινοτομίας πετύχαμε φέτος την πλήρη ενεργειακή αυτονομία πλεύσης με το πρώτο ηλιακό ηλεκτρικό μεταφορικό ιστιοφόρο στη Μεσόγειο με τη χρηματοδότηση του Πράσινου ταμείου. Στην πρώτη δοκιμή αυτοδυναμίας, κάναμε το γύρο της Πελοποννήσου, στον οποίο συναντήσαμε πολύ ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες μικρών πλεούμενων για τη μετατροπή τους σε ηλεκτρικά. Ήδη ετοιμαζόμαστε να συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα με την πρόταση δημιουργίας ενός μικρού στόλου ηλεκτροκίνητων ιστιοφόρων για τις μεταφορές στο Αιγαίο.

Οι δράσεις Aegean Cargo Sailing & SailMed αφορούν μια καινοτόμα και πιλοτική εφαρμογή ιστιοπλοϊκής μεταφοράς (emission free) στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, προϊόντων που έχουν παραχθεί με αγροοικολογικές μεθόδους. Στόχος είναι να γίνει μια επιτυχημένη εφαρμογή μέσα από την υλοποίηση του παρόντος και μεσοπρόθεσμα να επεκταθεί και σε άλλα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα έλλειμμα διασύνδεσης μεταξύ των νησιών. Ενώ στο εξωτερικό η πρακτική αυτή έχει αρχίσει να διαδίδεται και να κερδίζει έδαφος, τόσο στον κλάδο των μεταφορών όσο και της αναψυχής, όπως αποτυπώνεται σε Διεθνείς Δικτυώσεις (π.χ. η International Windship Association και η Sail Cargo Alliance), στην Ελλάδα θα είναι η πρώτη εφαρμογή.

Για τις δράσεις μας, πήραμε τρία βραβεία καινοτομίας το 2021 στα Venture Impact Awards, στο Climaccelerator & στο Green Ideas Greece.

Ήδη η ομάδα μας εργάζεται στις ακόλουθες ιδέες για την επόμενη χρονιά:

– Το λανσάρισμα των Team Building Sailing tours with a Cause, τα οποία θα προτείνουμε σε μεγάλες εταιρείες για τις ομάδες τους στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους.

Η ενσωμάτωση άλλων σκαφών στο εγχείρημα είναι επίσης ένας από τους επόμενους μας στόχους. Έχοντας ήδη εισπράξει ενδιαφέρον από αρκετούς ιδιοκτήτες ιστιοφόρων σκαφών να ενταχθούν στο δίκτυό μας , ήδη κάνουμε μια προεργασία για να αναπτύξουμε το στρατηγικό σχέδιο μέσα στην επόμενη χρονιά. Αυτό θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δράσεις, ανάπτυξη κριτηρίων και όρων συνεργασίας, επίβλεψης και αξιολόγησης. Η ένταξη περισσότερων σκαφών θα μας οδηγήσει προς ένα πιο βιώσιμο δίκτυο μεταφορών με συχνότερα δρομολόγια, χαμηλότερο κόστος συντήρησης σκαφών και περισσότερους έμπειρους καπετάνιους.

Επιπλέον, στοχεύουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς.

Με την πολύτιμη βοήθεια του οργανισμού Co-Fund μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τις ταμειακές δυσκολίες που μας άφησε η πανδημία και να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αποφασιστικότητα προς το στόχο μας.

Σχετικές Αναρτήσεις